Bob Schwarze

Presentatiecoach, acteur en theaterdirecteur. Ik ben thuis in vele disciplines op en rond het toneel en voor de camera. Een ervaringsdeskundige met een gedegen opleiding tot coach.

De coach

Als gecertificeerd presentatiecoach ben ik in staat het beste uit twee werelden bij elkaar te brengen. De wereld van de acteur, die zijn rol altijd vanuit zichzelf moet spelen en volledig in contact moet zijn met zichzelf, zijn tegenspelers en zijn publiek en de wereld van de spreker, die pas echt impact heeft, als hij vanuit een open energie spreekt. Spreken vanuit het vertrouwen dat de woorden wel zullen komen. Zonder angst voor het onverwachte. Voor dat, wat niet te controleren valt.

Straks is pas interessant als het Nu is

Als acteur weet ik dat ik het sterkst ben als ik in het hier en nu speel. Zoals de tennisser die alle ballen raakt, niet bezig is met de slechte wedstrijd van gisteren en met wat er straks misschien gaat gebeuren, maar alle zintuigen open heeft staan en daardoor kan reageren op wat er NU gebeurt.  Straks is pas interessant als het Nu is. Die tennisser heeft ‘het’. De acteur heeft ‘het’ ook als hij in het Nu is. En daar is niets zweverigs aan. Zoals er ook niet zweverigs aan is dat jij in het Nu bent als je vanuit het niets in actie komt en een kind voor de tram wegtrekt. We noemen het ook wel Aanwezigheid of in het Moment zijn. Iedereen, ja iedereen, kent ontelbare momenten in zijn leven waarin hij die aanwezigheid heeft. Waarin hij ‘het’ heeft. 

 

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen ook tijdens het spreken in het openbaar die aanwezigheid te laten ervaren. Te laten ervaren hoe sterk het is om niet vanuit een opgelegde rol, maar vanuit jezelf te spreken en juist door middel van gelijkwaardig contact te winnen aan impact. Altijd werkend vanuit jouw persoonlijke spreekstijl. Altijd sprekend in het NU.

Authenticiteit, helderheid en een ontspannen spreekhouding leiden altijd tot de grootste impact bij de luisteraar.

Over de acteur Bob Schwarze

foto: Job Hendriks

Ik heb ruim dertig jaar ervaring als acteur en sta nog steeds midden in de praktijk. Ik heb gespeeld bij grote gezelschappen zoals Het Nationale Toneel (winnaar Arlecchino 2005), maakte deel uit van het vaste ensemble van Toneelgroep de Appel (Toneel Publieksprijs 2012) en ben directeur van Theater Branoul, waar ik mij onder leiding van regisseur Manon Barthels heb gespecialiseerd in het spelen van avondvullende solovoorstellingen. Ook voor de camera heb ik vele uren doorgebracht (Nominatie Gouden Kalf 2014). Ik weet hoe ik een publiek kan boeien. Ik weet ook wat er aan de hand is, als het een keer wat minder gaat. Ook ik zak wel eens door het ijs.

Pas op:

Als ik coach ben ik NOOIT acteur, maar alle ervaring als acteur neem ik wel mee. De gereedschapskist is in ruim dertig jaar tijd gevuld met goed op elkaar afgestemde instrumenten.

Ik ben ook directeur-bestuurder van Theater Branoul. Een intiem theater waar grootse voorstellingen worden gemaakt. Desgewenst kunnen training en coaching plaatsvinden op het toneel van het intiemste theater van Den Haag.

Sprekerscoaching op het podium